18 april 2019

What a difference a year makes!

Lente 2018

Nanda zit thuis met een burn out. Al meer dan een jaar. Ondanks de psychologische hulp, ondanks de medicatie, ondanks de steun van familie om haar heen – het wordt maar niet beter. 

Zo moe

Ik zie haar nog zitten, de wanhoop in haar ogen, de vragende blik, “wordt het dan nooit meer beter?”

Ze is moe, zo moe. Ze doet alles wat ze kan om beter te worden, maar het lijkt wel alsof alles voor niks is. Mijn rol als coach is om haar weer Werkfit te krijgen. Over 6 maand staat de WIA beoordeling voor de deur en als ze iets niet wil, dan is het afgekeurd worden. Dit is niet wie ze is!

De sleutel

Daar ligt de sleutel. In plaats van te focussen op het vinden van werk, focussen we ons op wie ze is en op wie ze wil zijn. Het krampachtig zoeken naar werk zetten we even op een laag pitje zodat we meer aandacht kunnen geven aan de dingen waar ze energie van krijgt. Ze begint te werken aan een lang gekoesterde droom, namelijk het opzetten van haar eigen bedrijfje. Hier kan ze haar creativiteit in kwijt, en wonder boven wonder, het loopt ook nog eens lekker. Oké, ze zal hier niet meteen een goede boterham mee kunnen verdienen, maar ze is op weg. De reacties van haar klanten zijn positief en dit is een enorme boost voor haar herstelproces. 

Vertrouwen

De maanden die volgen zijn een feestje. Nanda komt steeds meer tot bloei. Haar burn-out maakt plaats voor nieuwe kansen, vanuit de positieve beweging die we samen in gang hebben gezet, lijken meerdere knoppen aan de boom zich te vormen. Deze krijgen aandacht en openen zich voor haar ogen. Ze krijgt weer vertrouwen in haarzelf en in het leven. Op de dag dat zij zich zou moeten melden voor een WIA aanvraag, kan zij zich beter melden. Met aan de ene kant haar eigen bedrijf en aan de andere kant een mooie passende baan, want ook die kwam langs op precies het juiste moment. Haar leven lijkt in balans. Na 3 maanden nazorg nemen we afscheid van elkaar, beide dankbaar voor dit mooie resultaat. 

Een jaar later

Vanochtend zag ik de appelboom in mijn tuin in bloei staan. Elke dag weer een beetje mooier dan de dag ervoor. Ik dacht aan Nanda en hoe het een jaar geleden met haar was. Ik stuur haar een appje om te vragen hoe het nu met haar gaat. Dit is wat zij me terug stuurt: 

“Hey Regine, op de griep na gaat het hartstikke goed! Ik heb mijn draai in m’n werk aardig goed gevonden en vind nog steeds positieve uitdagingen. Ik heb inmiddels 2 cursussen gevolgd via mijn werk en ook met mijn eigen bedrijf gaat het goed. Ik combineer verschillende dingen met elkaar, ik haal hier veel energie uit. Het is echt heerlijk om te doen. Verder merk ik dat ik steeds stabieler word. Het traject bij de psycholoog is volledig afgerond en ik gebruik geen medicatie meer. Soms is mijn agenda iets te druk, maar meestal lukt het me goed daar balans in te vinden en m’n grenzen tijdig te signaleren en dan rust te pakken. Ik kan niet anders zeggen dan dat het best wel heel erg lekker gaat!”

Ik vraag Nanda of ik haar verhaal mag delen. Dat mag. Het contrast tussen vorig jaar met nu is bijna niet voor te stellen. Ik hoop dat haar verhaal hoop geeft aan diegenen die op dit moment nog te moe zijn om te geloven in een nieuwe toekomst. Praat, deel, droom en vind jouw eigen energiegevers! Wij van BaanPlus kunnen jou daar bij helpen.