Vertrouwenspersoon

Alle werknemers hebben recht op een veilige werkplek; dit is vastgelegd in de Arbo-wet. Werknemers en werkgevers hebben hierbij plichten. De werkgever moet zorgen voor een goede uitvoering.

Alle werknemers hebben recht op een veilige werkplek; dit is vastgelegd in de Arbo-wet. Werknemers en werkgevers hebben hierbij plichten. De werkgever moet zorgen voor een goede uitvoering.

Waarom een vertrouwenspersoon? 

Een veilige werkplek is de verantwoordelijkheid van het management, leidinggevenden en medewerkers. Hierdoor wordt ongewenst gedrag voorkomen. Zelf het goede voorbeeld geven helpt, want voorkomen is immers beter dan genezen. Ook is het verstandig een vertrouwenspersoon in te zetten, gezien de hoge kosten die een zieke medewerker met zich meebrengt veroorzaakt door pesten, agressie of ander ongewenst gedrag. 

Wanneer een vertrouwenspersoon inschakelen? 

Medewerkers kunnen naar een vertrouwenspersoon als ze er alleen niet meer uitkomen. En als ze vinden dat hun probleem niet opgelost kan worden met een collega of leidinggevende. 

Wat kun je verwachten van een vertrouwenspersoon?

Nadat je contact hebt gezocht wordt er een eerste afspraak gemaakt. De vertrouwenspersoon biedt een luisterend oor en helpt bij het verhelderen en formuleren van je hulpvraag. De vertrouwenspersoon ondersteunt, denkt mee, informeert en adviseert bij het zoeken naar een mogelijke oplossing en verwijst zo nodig door. In de meeste gevallen komt het tot een oplossing.

Het is mogelijk om binnen een organisatie een interne of een externe vertrouwenspersoon in te schakelen. De externe vertrouwenspersoon staat buiten de organisatie. Dat kan in sommige gevallen de voorkeur hebben. 

De organisatie ontvangt elk jaar een jaarverslag over de inzet van de vertrouwenspersoon. Uiteraard met anonimiteit van de melder. 

We zijn gecertificeerd door de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen. Wanneer nodig kan er via BaanPlus een andere (externe) vertrouwenspersoon worden ingezet.  

Contacten