7 oktober 2021

Van 0 naar 40 in 4 weken

Stel je voor, je bent 40 jaar, hebt allerlei problemen gehad, waardoor je uiteindelijk ook nog een verslavingsprobleem krijgt en daaruit voortvloeiend, schulden. Je bent in je leven regelmatig verhuisd maar nergens kun je iets opbouwen.

Dit is in het kort het verhaal van Daniel. Onze trajectbegeleider Rob Wijnstra ontmoette hem voor het eerst in juni 2021. Vanuit het UWV mogen ze een traject “Bevorderen Maatschappelijke Deelname” starten. Daniel woont dan sinds 3 maanden in Leeuwarden, waar hij een piepklein studiootje heeft. Ingevallen gezicht, tenger, bleek. Zijn intentie is om hier opnieuw te beginnen en zijn problemen achter zich te laten.

Daniel heeft geen sociaal netwerk in Leeuwarden en weet niet waar en hoe te beginnen. Rob legt hem uit wat hij vanuit BaanPlus voor hem kan betekenen en al pratende blijkt Daniel interesse te hebben in elektronica en muziek. Rob heeft contacten bij de Estafette Kringloop in Leeuwarden en vertelt dat ze hier nog mensen zoeken. Rob weet dat ze bij de Kringloop ook goede begeleiding bieden, wat belangrijk is voor een succesvolle start. Dit lijkt Daniel wel wat.

Ze maken samen zijn CV en oefenen het kennismakingsgesprek. Daniel wil zelf contact leggen en gaat op gesprek. Dit heeft geresulteerd in een vrijwilligersbaan voor 40 uren in de week op de afdeling Elektronica en Muziek. Vanuit de Estafette Kringloop krijgt hij de begeleiding die hij nodig heeft, waardoor hij op een prettige manier kan beginnen én het werk goed kan volhouden. Een mooie samenwerking tussen werkgever en BaanPlus, waarbij de lijnen kort zijn en Daniel zijn plek kan vinden.

Daniel is inmiddels 3,5 maand aan het werk. Hij is zeer tevreden; hij voelt zich gewaardeerd, heeft zijn sociale netwerk uitgebreid en mag allerlei werkzaamheden uitvoeren zoals klantencontact, kassawerkzaamheden, bijvullen en de administratieve afhandeling. Dit doet hem zienderogen goed. De vergoeding die hij krijgt besteed hij goed. Hij heeft een voller en een gebruind gezicht. Hij geeft aan bij Rob dat hij de functie nog lang wil volhouden. “Werken heeft mijn leven weer licht gegeven” zegt hij. Voor nu is Daniel helemaal gelukkig met zijn baan, zijn collega’s, zijn ritme. Dat biedt hoop en perspectief voor de toekomst. De stap naar uiteindelijk een betaalde baan is door dit traject een stuk kleiner geworden.