22 juni 2023

Sparren met vertrouwens persoon?

Afgelopen dinsdag werd door het team van BaanPlus het Dilemma-spel gespeeld. Doel van het spel is organisaties en vertrouwenspersonen te ondersteunen in het inzichtelijk en bespreekbaar maken van ethiek en integriteit op de werkvloer. Het spel is ontwikkeld door het Landelijk Netwerk Vertrouwenspersonen. Samen bespraken we enkele dilemma’s én kwamen we tot inzicht welke meerwaarde het kan hebben om met een vertrouwenspersoon te spreken. Deze inzichten delen we graag in dit artikel.

Vaak is de stap naar een vertrouwenspersoon groot. Het is onbekend, wordt niet vaak gedaan en men weet vaak niet of hun kwestie wel belangrijk genoeg is. Hierdoor kunnen kwesties verder escaleren en kan de weg naar een oplossing steeds ingewikkelder worden. We zouden dan ook willen zeggen: Heb je een situatie waar je je niet prettig bij voelt, een onderbuikgevoel dat iets niet helemaal klopt of heb je iets waar je mee rond loopt? Bel dan de vertrouwenspersoon. Bij deze onafhankelijke persoon kun je je verhaal kwijt en samen ga je dan onderzoeken óf je verdere stappen wil zetten en welke stappen dit dan kunnen zijn.

Uitgangspunt hierbij is datgene te doen dat bij jou past en waar jij je goed bij voelt. De vertrouwenspersoon wil jou in je kracht zetten en daar waar nodig of wenselijk kan een vertrouwenspersoon ook mee als onafhankelijke partij bij een gesprek. En soms is het sparren met een vertrouwenspersoon ook al genoeg om verder te kunnen.

De vertrouwenspersoon is er voor iedereen: Voor de begeleider die zich niet gehoord voelt, voor de leidinggevende die door een medewerker onjuist bejegend wordt, voor de planner die teveel werkdruk ervaart.

Mail de vertrouwenspersonen van BaanPlus via vertrouwenspersoon@alliade.nl en er wordt door één van onze vertrouwenspersonen contact met je opgenomen.