22 februari 2024

Ready to love myself

Everything was breaking me

My life turned into therapy

Took a little while to see that I was lost, so lost

Now I found myself, I’m never gonna stop

I’M READY TO LOVE MYSELF!

Met dit lied uit de speakers ‘Ready to love myself’ van Rondé, staat Jeanine in de kantine van het Noorderpoort college. De laatste zinnen danst ze uit; YES! Deze meid gaat niet meer stoppen! Ze is er klaar voor en met tranen in haar (en mijn) ogen ontvangt ze haar MBO diploma Begeleider Maatschappelijke Zorg!

Ik leerde Jeanine kennen in september 2018, een jonge vrouw met ambitie, maar hoe en wat, dat wist ze nog niet. In haar huis hingen mooie tekeningen van haar dochter én van haarzelf. Ze heeft talent, dacht ik nog. Wat ik verder herinner is dat ze zei dat haar ultieme wens was ooit nog een MBO diploma te behalen. Door omstandigheden gedurende haar leven was haar dat nog niet gelukt.

Tijdens ons traject probeerden we o.a. via vrijwilligerswerk in de buurt te ervaren wat voor werk bij haar zou kunnen passen. Wellicht dat we ons daarna konden gaan oriënteren op een opleiding. Zo ver kwamen we echter niet, want na een jaar ging het niet goed met Jeanine en was er op dat moment iets anders nodig. Het UWV heeft ons hierin goed gehoord en we mochten ons traject bijstellen met als nieuw doel: Het vinden van een geschikte dagbestedingslocatie. Om binnen de veilige muren van een locatie te werken aan het verder ontwikkelen van talent en het opdoen van nieuwe vaardigheden. Zo kwam ze terecht bij Werkpodium Kraack, een plek waar zorg en kunst samenkomen. In maart 2020 namen we afscheid van elkaar zodat ze daar kon beginnen. Ondanks de beperkingen rondom corona, kon zij hier starten en binnen een jaar voelde ze dat het steeds beter ging met haar. Ze heeft vervolgens in Delfzijl het re-integratietraject gevolgd van 2Be! en werd daaropvolgend gevraagd om ambassadeur te worden voor de nieuwe MDT (Maatschappelijke Diensttijd) maakwerkplaats in hetzelfde pand. De brasserie in hetzelfde pand was bezig met opknappen en hier naaide Jeanine de kussens voor. Waarom hier ook niet komen werken? En zo begon in de zomer van 2021 een nieuwe fase en mocht ik, wederom, met haar meelopen. Het werken bij Brasserie 1884 (een aanrader) gaf Jeanine nog meer zelfvertrouwen en ondertussen gingen wij ons verder oriënteren.

We maakten een wensenlijstje en het MBO stond er wederom bij. Mode en kleding, of toch iets sociaals? We besloten samen de verschillende scholen te bezoeken om sfeer te proeven en om mogelijkheden te onderzoeken. Bij de eerste opleiding Mode en kleding kon ze meteen instromen als ze de toelatingstoets zou halen, maar we besloten de tijd te nemen om verder onderzoek te doen.

Toen we eenmaal bij het Noorderpoort in gesprek gingen voor de opleiding Begeleider Maatschappelijke Zorg – ervaringsdeskundige, was het duidelijk: Dit is het pad. We regelden alles wat nodig was, van een dagje meedraaien bij de opleiding tot het aanvragen van studiefinanciering. Het eerste schooljaar heb ik Jeanine nog ondersteund vanuit een traject Begeleiding bij Scholing, maar het tweede jaar kon ze solo verder. In volle vertrouwen en met de belofte “mijn telefoon blijft gewoon open voor jou” sloten we ons traject af. Het is niet altijd makkelijk voor haar geweest dit pad vol te houden. Vorig najaar schreef ze nog het volgende gedicht:

Ik zie alles zo anders, ik kijk met vreemde blik

Jij ziet de wereld bloeien, bij mij staat alles in de fik

Jij ziet wat ik kan bieden, ik zie alleen maar wat ik mis

Ik zie waar ik nog moet groeien, jij ziet wat er al is

Mijn wereld is zo anders, anders dan die van jou

Mag ik ook eens die van jou zien? Misschien dat ik dan iets meer van mezelf hou.

En nu is ze er dan, ze staat er én ze straalt.

Ik had dit moment voor geen goud willen missen. Ik ben ontzettend trots op haar dat zij, ondanks hele diepe dalen, hier vandaag staat. Met haar familie om haar heen. Sterk genoeg om het leven aan te kunnen met alles wat het brengt. En de toekomst? Ze gelooft het soms nog niet helemaal maar ik zie, ze IS ready to love herself! Ze heeft zich aangemeld voor de vooropleiding bij Minerva (HBO Kunstacademie in Groningen) en wil proberen om in september aan het HBO te worden toegelaten. “Ik ga vooral heel erg genieten van het komende half jaar op de vooropleiding” en dat, Jeanine, dat is volgens mij, houden van jezelf.

Regine