12 juni 2023

Ranea wordt warm ontvangen als vrijwilliger

In april van dit jaar kwam Ranea via de gemeente Smallingerland in beeld bij BaanPlus. De opdracht naar ons toe; zoek voor haar passend vrijwilligerswerk voor een aantal uren per week, rekening houdend met haar fysieke beperking. In gesprekken met haar en haar dochter (als tolk), hebben we gekeken naar een ondersteunende rol binnen horeca / licht facilitair werk.

Vanuit het netwerk van BaanPlus raakten we in gesprek met de Lijte in Ureterp, een verzorgingstehuis binnen de ZuidoostZorg organisatie.

Omdat Ranea de Nederlandse taal niet goed (genoeg) beheerst, heb ik wederom een beroep gedaan op haar dochter en zijn we in gesprek gegaan aldaar. Het team binnen de Lijte stelde zich bereidwillig op om te kijken naar een passende plek voor haar, ondanks Ranea’s beperkte communicatieve vaardigheden en fysieke beperking.

Binnen de restaurant omgeving hebben we passende plek voor haar gevonden, namelijk het voorbereiden en uitserveren van maaltijden aan de bewoners. Al snel bleek er een goeie klik met de directe collega’s en de bewoners. Ranea is stelt zich vriendelijk en sociaal op, dit zijn mooie en gewenste vaardigheden op deze werkvloer. De Lijte had Ranea voorafgaand aan de start op een mooie manier bij de bewoners geïntroduceerd, waardoor ze in een warm bad terecht kwam.

Naast het opdoen van werkervaring en ergens bij horen, heeft deze plaatsing een mooi bijeffect; integratie middels werk & het aanleren of verbeteren van haar taalbeheersing. Ter ondersteuning heb ik haar dochter gevraagd de gehanteerde menukaart uit het restaurant samen met haar te vertalen in haar moederstaal, waardoor in aanvang minder communicatie op de werkvloer vereist was en Ranea toch de gewenste maaltijden zelfstandig kon en kan uitserveren.

ZuidoostZorg zal haar op korte termijn een vaste vrijwilligersplek aanbieden, als vaste collega binnen het team.

Ate de Lange, trajectbegeleider BaanPlus