6 juli 2023

Nieuwe start na burn-out

Het is juni 2022 als ik een kennismakingsgesprek heb met Hanneke. Ze heeft op dat moment een WIA uitkering en wil onderzoeken of ze laagdrempelig wat stappen kan zetten in haar re-integratie. We hebben in het Noorderplantsoen in Groningen afgesproken en maken samen een wandeling door het park terwijl ze mij over zichzelf vertelt. De eerste regels die ik die dag in mijn rapportage schrijf, zijn: “Vanochtend een leuke, open kennismaking gehad. Goede klik. Werkte 18 jaar in de ouderenzorg, het helpen, ondersteunen en organiseren van evenementen was leuk en paste. Ze organiseert bootcamp lesjes voor vriendinnen, in het organiseren ligt kennelijk een kwaliteit.”

Hanneke heeft door het structureel teveel werken en een aantal life events een flinke burn out opgelopen. Dat het vanaf nu anders moet, dat weet ze, maar hoe, dat is nog lastig. Dromen heeft ze wel – ooit zou ze haar eigen dagbesteding willen opzetten, ooit, maar zo ver is het nog lang niet. We bespreken de elementen die haar gelukkig maken in haar werk. Ik zie een sterke vrouw voor me die precies weet wat ze wil maar door de burn out niet meer weet of ze het kan. Een burn out kan je flink doen twijfelen aan je eigen kunnen. Een van de eerste stappen is dan ook uitvogelen wat ze op dit moment wel kan.

Een andere klant van me werkt op een dagbestedingslocatie bij Zorg voor Ambacht, een samenwerking met Faktor 5 in Groningen en hij staat er voor open om met Hanneke af te spreken. Een gesprek met hem en een rondleiding leidt tot een dagje meedraaien en dit is precies de positieve ervaring die ze nodig had. Naast de gesprekken die we al wandelend in het Noorderplantsoen hebben, proberen we te kijken of ze een werkervaringsplaats kan krijgen bij Zorg voor Ambacht. Dit lukt en eind oktober begint ze met twee dagen in de week werken op de dagbesteding. Na twee weken hebben we een eerste evaluatiegesprek waarin het volgende wordt gezegd: “Wat een goede match! Hanneke is een begeleider pur sang, ze voelt precies goed aan wat wel en niet moet en is respectvol naar de deelnemers.” Een prachtige start!

Gedurende de 3 maanden werkervaring komt Hanneke er echter wel steeds meer achter dat dit, ondanks de positieve ervaringen,  niet haar doelgroep is. Ze heeft meer affiniteit met ouderen en zorgbehoevende mensen. Dit inzicht is winst – haar richting wordt steeds duidelijker én met de positieve werkervaring die ze nu heeft opgedaan durft ze het aan om eind januari te solliciteren op de functie Welzijnsmedewerker bij ZINN Zorg in Groningen. Dit blijkt een goede stap te zijn geweest. Haar twijfels (ben ik er wel aan toe, kan ik het wel) bespreekt ze tijdens onze coaching gesprekken. Ze overweegt zelfs even om ook op een minder uitdagende functie te gaan solliciteren. Ik vraag haar wat hiervan de reden is en als blijkt dat dit voortkomt uit haar onzekerheid adviseer ik haar dit los te laten. Je kan het Hanneke, want elke keer als ze over de functie Welzijnsmedewerker praat, straalt ze! Logisch, want organiseren, dat zit in haar DNA.

En dus gaat Hanneke voor de baan. Het blijkt een goede stap te zijn geweest want ze is aangenomen en begint in maart 2023 met haar baan voor 24 uren in de week. Er komt veel op haar af maar als ik aan het eind van de eerste week vraag wat voor cijfer ze zichzelf en de baan geeft, dan is dit al een 8,5!

ZINN zorg blijkt de perfecte werkgever voor haar te zijn en ze voelt zich meteen thuis. Dat ligt aan de ontspannen sfeer op de werkvloer en de manier waarop ze wordt ontvangen. Ze krijgt alle ruimte om haar plek te vinden en te ontdekken wat ze op welke manier wil en kan. Ze ziet dat ZINN Zorg ook in het algemeen goed voor haar medewerkers zorgt: Gratis fruit en soep tussen de middag, de mogelijkheid om workshops en trainingen te volgen, ook voor persoonlijke ontwikkeling en een dusdanig veilige werkomgeving dat het meteen goed voelt om aan te geven als iets even niet gaat. Er is steun én medewerkers worden gehoord. Mooi werkgeverschap.

Inmiddels organiseert Hanneke evenementen, faciliteert, regelt en zorgt ervoor dat de activiteiten op rolletjes lopen. Het organisatietalent wat ze tijdens de kennismaking met BaanPlus al liet zien, komt bij ZINN Zorg volledig tot haar recht. En het leuke is, naast het organiseren en coördineren is er ook ruimte over om zelf met de bewoners activiteiten te ondernemen zoals op de foto, die tijdens een dansvoorstelling genomen is, valt te zien. Binnen een jaar is Hanneke ‘werkfit’ en niet alleen dat, ze is volledig op haar plek in al haar kracht, daar is geen twijfel over mogelijk.

Regine Pijning