11 september 2017

De kracht van het netwerken

Netwerken, het lijkt de afgelopen jaren hét succesbegrip te zijn als het gaat om werk vinden.

Voor trajectbegeleiders is netwerken niets nieuws, netwerken is het leggen en onderhouden van verbindingen. Dankzij ons professionele netwerk, kunnen wij onze klanten, of dat nu werknemers of werkgevers zijn, beter en sneller matchen.

Zo werd ook Margriet bij ons aangemeld – ze is afgekeurd voor werk in haar eigen functie en via een tweede spoor traject kreeg zij ondersteuning in het vinden van nieuw, beter passend werk.

Acceptatie

Het is een uitdaging werk te vinden, terwijl je in de ziektewet zit.

Aan de ene kant moet je leren accepteren dat je hetgeen wat je altijd met plezier en toewijding hebt gedaan, niet meer kan doen. Aan de andere kant moet je geloven in je mogelijkheden op de arbeidsmarkt, en stappen durven  te zetten.

Onze trajectbegeleider heeft bij Margriet eerst  aandacht gegeven aan  het acceptatieproces. Voordat je verder kan groeien, zul je het oude moeten leren loslaten. Door hier genoeg aandacht aan te geven, ontstaat er  ruimte om verder te kunnen kijken. Margriet is, ondanks haar arbeidsongeschiktheid voor eigen functie, absoluut niet arbeidsongeschikt.

Zij heeft ongekende kwaliteiten, en één daarvan bleek netwerken te zijn. Waar zij ook was, of het nu bij de tandarts was voor de halfjaarlijkse controle of bij de bloemenzaak voor een kadootje  voor haar moeder, zij vroeg altijd natijd of ze misschien nog medewerkers zochten.

Deze nieuwsgierige, open houding hebben geresulteerd in een aantal werkervaringsplaatsen waarbij zij haar mogelijkheden op verschillende vakgebieden kon onderzoeken. Inmiddels heeft zij, met nieuwe werkervaring en mooie referenties op haar CV, kans op een nieuwe baan. Een baan waar zij haar kwaliteiten en kennis vanuit haar oude beroep, kan toepassen in een nieuwe functie waarbij zij geen last heeft van haar beperkingen.

Een mens is niet alleen zijn of haar  beperking. Naast iemands beperking ligt een scala aan mogelijkheden. Die mogelijkheden onderzoeken en ontwikkelen, dat is waar wij bij BaanPlus voor gaan. Dit tweede spoor traject hebben we uitgevoerd in opdracht van CEREO.