22 mei 2019

John is op weg, dankzij BaanPlus

Vanuit de Wajong succesvol doorstromen naar een betaalde fulltime baan, kan dat? Ja, dat kan! Lees hier het verhaal van John.

Het is juni 2017 als ik voor het eerst kennis maak met John. Een man van rond de 30 die van het UWV een traject Werkfit Maken aangeboden krijgt. John heeft geen startkwalificaties en geen idee van wat hij zou kunnen, laat staan van wat hij zou willen. De middelbare school was door omstandigheden geen succes en John komt zonder diploma in de Wajong terecht. De enige werkervaring die hij heeft is zijn pa helpen. 

Succes ervaringen opdoen

Vanuit de overtuiging “denken vanuit mogelijkheden” gaat trajectbegeleider Regine samen met John aan de slag. Geen duidelijke richting weten betekent ook dat in principe alle opties onderzocht kunnen worden. Dat biedt mogelijkheden! Een eerste stap is om een succes ervaring op te doen. John zou zijn kansen op de arbeidsmarkt aanzienlijk verhogen als hij over een VCA zou beschikken. We kiezen voor een combinatie opleiding VCA en Heftruck, omdat er inmiddels ook al wat lijntjes zijn gelegd bij een bedrijf in de buurt waar hij eventueel op de heftruck zou kunnen werken. John haalt beide certificaten in één keer, met vlag en wimpel. Dat geeft zelfvertrouwen en moed!

Wajong for life?

De maanden die volgen staan in het teken van zoeken naar werk, het opdoen van werkervaring en gezond leven. John gaat veel naar de sportschool, dit geeft hem alvast een weekstructuur en het maakt hem sterk en gezond. Er zijn tegenslagen in het traject; één werkgever geeft aan hem geen kans binnen zijn bedrijf te willen geven omdat hij denkt dat er wel een verborgen gebrek moet zijn. ‘Het kan toch niet zo zijn dat iemand met een Wajong sterk, gezond en gemotiveerd is?’ Die overtuiging is jammer, want dat zou betekenen dat iemand zich nooit zou kunnen ontwikkelen. Helaas zijn er nog veel vooroordelen over mensen die een Wajong hebben, constateren we. Met dit verhaal hopen we een stuk daarvan weg te kunnen nemen. Dat iemand ooit in aanmerking kwam voor een Wajong hoeft niet te betekenen dat diegene nooit kan groeien, of zich kan ontwikkelen. John is hier het levende bewijs van, en John is niet alleen. In de 20 jaar dat BaanPlus mensen begeleid hebben we aan heel wat succesverhalen mee mogen schrijven. Verhalen van mensen die nu zonder uitkering succesvol en duurzaam een baan hebben, dus nee, een Wajong is niet per se ‘for life’. 

Het tegendeel bewijzen

We geven dan ook niet op. Vlak voor het eind van het traject komt er een vacature voorbij en raken we in gesprek met de werkgever. Hij zoekt vooral iemand die sterk en gemotiveerd is. Voordat er gewerkt kan worden moet er wel eerst een cursus gevolgd worden. Op basis daarvan kan beoordeeld worden of iemand geschikt is. John volgt tijdens zijn Proefplaatsing de nodige scholing en wordt meteen gescout: John blijkt talent te hebben en mag door. Een uitzendcontract volgt en John werkt vanaf zomer 2018 fulltime. 

Een jaar later

We zijn inmiddels bijna een jaar verder. John is op weg, en hoe! Met al diverse certificaten op zak gaat hij een mooie toekomst tegemoet. Hij werkt in de isolatie en leert van alles over het vak. Het leukste van zijn werk vindt hij het werken met zijn handen. Lekker bezig zijn, dat geeft voldoening. Inmiddels durft hij te dromen van ooit een eigen huis te kunnen kopen. John is dankbaar voor de ondersteuning die hij van BaanPlus heeft gekregen. “Zonder jullie was het nooit gelukt”.

Voor iedereen die nu nog in de Wajong zit en verder wil, zegt John: “Als je iets echt wil, dan zet je die knop om en ga je ervoor. Met doorzettingsvermogen en een beetje hulp kom je er wel”