16 november 2017

“Als het werk anders moet… Maakbaarheid van langer doorwerken”

Afgelopen dinsdag ging onze arbeidsdeskundige Pier Galama naar het najaarscongres van Nederlandse Vereniging van Arbeidsdeskundigen.

Eén van de onderwerpen die voorbij kwamen, was de verandering in werk. Voorheen was de algemene norm om tot ongeveer je 20e te  studeren, dan te werken tot aan je  pensioen en dan te rusten.

Nu lijkt de nieuwe norm,, om duurzaam in te zetten om tot je 75e jaar te kunnen werken, dat leren, werken en rusten hand in hand gaan gedurende je hele loopbaan. Balans is dus heel belangrijk om duurzaam te kunnen blijven werken.

Verrassend was verder dat de doelgroep die een grote  afstand tot de arbeidsmarkt heeft, dus de groep die BaanPlus begeleidt, ook een groot podium kreeg tijdens deze dag. Er waren 4 werkgevers die vertelden over hun ervaringen over het werken met mensen uit deze doelgroep. Als rode draad in hun verhaal kwam heel sterk naar voren dat door het inzetten van een jobcoach duurzaamheid bevorderd wordt.

2 van de 9 sprekers hadden het specifiek over deze doelgroep; het was mooi te ervaren dat ook deze mensen een prominente plek krijgen op een dergelijk congres én in de maatschappij.