2 oktober 2020

2e spoor biedt nieuw perspectief

BaanPlus begeleid mensen bij werk. Dat doen wij op allerlei vlakken met allerlei mensen. Vandaag deelt Anja haar verhaal met ons. Zij werd door Ilona Wilbrink van BaanPlus begeleid in haar 2e spoor traject.

Mijn naam is Anja Wouda. Ik ben getrouwd en heb twee zonen. Ik ben bijna 36 jaar werkzaam geweest bij Talant als begeleider B. Daar heb ik de Inservice Z -opleiding gedaan en daarom op verschillende groepen mogen werken. De meeste tijd werkte ik op een groep met cliënten met een ernstige meervoudige beperking. Voor hen zorgen en iets kunnen betekenen in hun wereld, dat maakt het werk bijzonder. Ik heb bij Talant een fijne tijd gehad met cliënten en collega’s, ze blijven altijd een plekje houden in mijn hart.

In 2018 kreeg ik de diagnose borstkanker. Ja, dan staat de wereld wel even op zijn kop. Een lang traject met veel behandelingen. Operatie, bestraling, chemo… Vooral de chemo’s waren erg zwaar voor me. Ik ben inmiddels weer een heel eind in de goede richting, maar er zijn ook nog wel klachten waar ik last van zal blijven houden. Dat is heel moeilijk om te accepteren. Naar mijn weten had ik altijd een sterk lichaam, maar dat is wel veranderd. Als je dan de behandelingen hebt gedaan wil je de draad weer oppakken. Het ‘gewone leven’ zullen we maar zeggen. Jeetje, wat vond ik dat lastig. En er was ook heel veel veranderd op werk. Vertrouwde collega’s waren weg en de groepen waren ook niet meer hetzelfde. En daarbij komt dan dat ik bepaalde dingen niet meer kan doen. Zwaar tillen, werkdruk, noem maar op.

De verandering

Ik heb het geprobeerd, maar uiteindelijk kwamen we erachter dat het voor mij beter was om iets anders te gaan zoeken. Het werk was te zwaar. Dat kwam natuurlijk wel even binnen. Na bijna twee jaar thuis te hebben gezeten proberen om iets anders te vinden. En wat? Ik ben in deze periode begeleid door BaanPlus. Ilona ging mij helpen zoeken naar een andere baan. Ik vond het pittig, want je moet jezelf weer opfrissen qua CV, solliciteren en gesprekken. Gelukkig heeft Ilona hier mij goed bij geholpen en naast de praktische hulp heeft ze me ook geholpen een nieuw spoor te vinden.

Ik ben uiteindelijk drie weken werkzaam geweest bij Modehuis Rinsma in Gorredijk, om daar nieuwe werkervaring op te doen. Dat is een andere passie van me, kleding. Als ik solliciteerde naar verkoopster, werd ik vaak afgewezen omdat ik geen ervaring had. Op deze manier kon ik eindelijk die werkervaring opdoen. Helaas kwam toen het coronavirus en ging de winkel dicht. Desondanks was dit een waardevolle en superleuke ervaring. Ook door het voeren van sollicitatiegesprekken was ik weer een ervaring rijker. Je komt je zelf wel vaak tegen en het was niet altijd even makkelijk. Soms dacht ik ook even “laat maar”. Dat je dan iemand hebt waarop je kan terugvallen en die je weer in het positieve zet is heel waardevol.

De vooruitgang

Op een gegeven moment stond er een vacature op de mobiliteitspagina: Voedingsassistent op De Linde bij Meriant. Ik ben hiervoor benaderd en heb toen online een sollicitatiegesprek gedaan. Omdat ik op de mobiliteit-lijst stond had ik voorrang op de andere kandidaten. Spannend! Maar uiteindelijk heb ik deze baan gekregen. Op dit moment ben ik alweer een aantal maanden aan het werk op De Linde. Ik ben heel blij met deze baan. Er is een fijne sfeer en ik vind het leuk om weer met collega’s en patiënten te mogen werken. Ik ben dankbaar dat ik deze kans heb gekregen.​​

Wil je ook een stap vooruit maken?

Neem gerust eens contact op met BaanPlus, dan kijken we samen naar jouw mogelijkheden.