BaanPlus deelt expertise op congres in Portugal

Onze jobcoach Regine Pijning gaat over anderhalf week naar Portugal om te spreken op een congres over de methodiek Supported Employment bij mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel.

Novamente

Novamente (new mind) is een organisatie in Portugal die zich hard maakt voor de re-integratie van mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH). Zij bieden steun aan mensen met NAH en hun families door ze informatie te geven en praktische hulp aan te bieden. Zij willen zich nu nog meer gaan richten op ondersteuning richting werk met behulp van de methodiek Supported Employment.

Supported Employment

BaanPlus werkt al sinds 1999 met de methodiek Supported Employment, waarbij uit wordt gegaan van de mogelijkheden van ieder mens, ongeacht zijn of haar beperkingen. Wat je zelf kan doe je zelf, en daar waar je hulp bij nodig hebt krijg je steun.

Vera Bonvalet, directrice van Novamente, benaderde Regine nadat ze kennis hadden gemaakt op het congres van EUSE (European Union Supported Employment) in Amsterdam, afgelopen mei. Novamente pleit voor het inzetten van jobcoaches in Portugal bij re-integratie van mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel en hoopt door middel van dit congres politici en mensen uit het bedrijfsleven te inspireren om mensen met een beperking in dienst te nemen. De ervaringen die Regine de afgelopen jaren bij BaanPlus heeft opgedaan zijn een middel om hen te inspireren.

Regine: “Bij Niet Aangeboren Hersenletsel is het belangrijk om enerzijds te leren accepteren wat je niet meer kan (een proces vergelijkbaar met rouw) en anderzijds te leren focussen op wat je wél kan, al dan niet met hulp. Een werkgever of collega heeft vaak niet de tijd of expertise om een werknemer in te werken of te begeleiden; een jobcoach heeft die tijd en expertise wel. Het is vaak een hele reis om (weer) ergens te komen en dit te mogen begeleiden is van grote waarde voor client en familie, werkgever en collega’s. Je zet iemand weer in zijn kracht en samen vier je de successen die daarop volgen”.

Met ons 20 jarig jubileum in het vooruitzicht zijn wij van BaanPlus trots dat wij onze expertise internationaal mogen delen en hopen dat onze kennis en ervaring een bijdrage kan leveren aan het promoten van Supported Employment bij NAH in Portugal.